Christa Mierás

`Deze muziek opent mijn hart`

Christa Mierás, geboren in Naarden, groeide op omringd door de gitaarmuziek van haar vader, een handelsreiziger die luisterde naar Zuid-Amerikaanse en fadomuziek. Haar grootouders speelden piano en viool, op haar 5e begon ze met fluit en op haar 7e ontdekte ze haar liefde voor de piano. Zij had les van de Mexicaanse pianist Oscar Cano en in 2001 studeerde ze af aan de Codarts, het Rotterdams Conservatorium met docenten Carel Kraayenhof, Gustavo Beytelmann en jazzpianist Jos van Kleef. Ze ontving verschillende beurzen om naar Buenos Aires te reizen om zich te verdiepen in de tangomuziek. Tijdens en na haar studie verdiepte zij zich in de muziek van grootmeester, pianist, arrangeur en componist Horacio Salgán, die zij 5 maal bezocht en bij wie ze bij elke gelegenheid lessen mocht volgen.

Horacio Salgán (Buenos Aires 1916-2016) benoemde haar als zijn Europese ambassadeur en is de belangrijkste inspriratiebron voor haar optredens. Christa Mierás speelde met het beroemde tango-orkest `OTRA`, debuteerde in 2001 in de Kleine Komedie in Amsterdam met het programma ”Libertango” en werkte onder andere met de tangozanger Juan Carlos Tajes, Susana Blasko, Mieke Manschot en Adrían Rodriquez van der Spoel. Daarnaast treedt zij op als solist en speelt naast tango, folklore, tango contemporain en jazz.

Mierás nam met de Argentijnse gitarist Hernán Ruiz de CD “Gracias por su música, Maestro” op, als een eerbetoon aan haar geliefde Maestro. “Christa Mierás y su Colectivo”,  opgericht in 2016, vierde de 100ste verjaardag van Maestro Salgán met een sprankelend evenement, waarbij de orkestwerken van Salgán werden begeleid door de tangodansers Carolina Dorell en Rodrigo Alveniz, zanger Juan Carlos Tajes en zangeres Mieke Manschot. Sinds 2017 treedt zij op met de veelbelovende gitarist Tim Panman, met wie zij haar liefde deelt voor de muziek van Horacio Salgán en Ubaldo de Lío, het fameuze duo wat meer dan 50 jaar samen optrad.

 

FB-Christa Mierás y su Colectivo - 19 juni 100 FB 95x137 myriad- zdr www