Christa Mierás

Christa Mierás (1964) werd geboren in Naarden. Haar grootvader was violist, haar vader, een handelsreiziger, speelde gitaar en luisterde naar de fado en Zuid-Amerikaanse muziek.

Ze kreeg pianoles vanaf haar 7e jaar, woonde op haar 18e in Parijs en later in Andalucia, Zuid Spanje. Ze studeerde in 2001 af als pianist aan het Rotterdams Conservatorium met als specialisatie Argentijnse tango. Zij had les van o.a. Carel Kraayenhof, Gustavo Beytelmann, Oscar Cano en Jos van Kleef. Tijdens en na haar studie verdiepte zij zich in de werken van de Argentijnse componist/arrangeur/pianist Horacio Salgán en kreeg meerdere malen les van hem in Buenos Aires. De grootmeester, die op 15 juni 2016 100 jaar werd, vertrouwde haar vele van zijn muziekwerken toe en benoemde haar tot zijn Europese ambassadeur. 19 augustus 2016 overleed haar geliefde Maestro in Buenos Aires.

Christa Mierás trad op als pianist op diverse podia in het binnen- en buitenland met het tango-orkest “Otra” en in het kwintet o.l.v. Christiaan van Hemert debuteerde zij in de Kleine Komedie in 2001 met het programma ”Libertango”, samen met Juan Carlos Tajes. Met dit programma toerde zij meer dan een jaar door Nederland.

Als solist speelde ze op diverse podia, met het programma “Milonga, tango, wals”; werken van Horacio Salgán, Gustavo Beytelmann, Carel Kraayenhof, Atahuelpa Yupanqui en Carlos García. Verder trad zij o.a. op met het Zuid-Amerikaanse ”Coro Encanto” o.l.v. Adrían Rodríguez van der Spoel en met de Argentijnse zangeres Susana Blasco.

Ze werkte met gitaristen uit verschillende muzikale richtingen: gitarist/componist Florian Magnus Maier, jazzgitarist Eelco van de Meeberg en vanaf 2004 met jazz/latingitarist André van Berlo. Vanaf 2012 speelde Christa Mierás samen met de Argentijnse gitarist Hernán Ruiz; met hem en Juan Carlos Tajes bracht zij het afgelopen jaar de hommage aan Horacio Salgán “Gracias por su música, Maestro” ten gehore; in 2014 komt de gelijknamige CD uit met prachtige duostukken voor piano en gitaar. Sinds 2017 vormt Christa een duo met de veelbelovende gitarist Tim Panman, met wie zij debuteerde op 21 mei met het programma “In memoriam Horacio Salgán”.

In 2016 wordt de stichting “Christa Mierás y su Colectivo” opgericht, waarbij het kwintet en het orkest werken uitvoeren van Horacio Salgán, en arrangementen, ooit gezongen door Ranko Fujisawa, gezongen door Mieke Manschot.

Zondag 19 juni 2016 vierde “Christa Mierás y su Colectivo” de 100ste verjaardag van Maestro Salgán in de Gustafson, Westerpark. een event met muziek van Horacio Salgán, dans en anekdotes.

“Horacio Salgán, 100 años”