Mira que Tango

 

Muziek een taal


Christa Mierás, gediplomeerd docent, studeerde af aan de Codarts (Rotterdams Conservatorium) als pianist Argentijnse Tango. Als uitvoerend muzikant specialiseerde zij zich in de werken van Horacio Salgán, die naast jazzpianist en methodiekdocent Jos van Kleef een grote inspiratiebron was voor haar unieke lesmethode. Naast haar optredens als pianist heeft zij sinds 2001 haar eigen lespraktijk.

Muziek een taal: een pedagogisch nieuwe lesmethode, creatief en speels, gebaseerd op cijfers, letters en kleuren.
Kijken, luisteren en begrijpen. Leer de spelregels van de muziek en de vrijheid van het zelf doen, creëren, improviseren en uit het hoofd leren. Klassiek, jazz, pop en wereldmuziek.

Het aanbod:

1. Pianoles voor kinderen & volwassenen 

2. Workshop voor volwasssenen 

3. Zomerworkshop  

4. Voorbereiding op toelating Conservatorium 

5. Zangbegeleiding

Voorwaarden en betaling: De eerste paar proeflessen betaal je per keer. Het lesgeld dient daarna in de eerste week van de maand te zijn voldaan, onafhankelijk van of de leerling lessen verzuimt door ziekte of afwezigheid. Wel zullen we altijd kijken of er bij gemiste lessen een inhaalmogelijkheid is. Voor workshops geldt dat het bedrag vooraf moet worden voldaan. Er zijn geen lessen in de schoolvakanties. Als er van mijn kant een les wordt afgezegd heb je recht op restitutie. Het lesgeld is voor pianolessen gedurende 10 maanden per jaar – in de zomer zijn er 2 maanden geen lessen en betaal je dus ook geen lesgeld. 2 keer per jaar is er een voorspeelmiddag in de studio zonder toeschouwers en een voorspeelmiddag  met familie op een mooie locatie in Amsterdam.

Muziek een taal

Een belangrijkte peiler in de methode is het plezier: ontspannen en geconcentreerd spelen, en het kijken en luisteren naar zichzelf zonder oordeel. Vanaf de eerste les speelt de leerling met links en rechts, en op een goed moment speelt hij of zij iets anders dan dat er staat. We noemen dit geen “fout” maar pakken deze “andere noot” op om hiermee een nieuwe variatie te maken. De leerling leert hiermee dat “fouten maken” een mogelijkheid is om iets nieuws te creëren. Thema’s worden omgedraaid, langer gemaakt, gecombineerd, weggelaten en hiermee leert de leerling te experimenteren met het materiaal. Natuurlijk leer je noten lezen, maar dat komt later aan bod. De leerling leert in principe alle liedjes uit zijn hoofd doordat we het stuk eerst in letters opschrijven, later komen noten met notennamen erin geschreven en daarna het echte notenschrift. Akkoorden komen aan bod, evenals improvisatie en jezelf begeleiden; je eigen intro maken, een brug tussen de verschillende delen en een outro (slot). Verder besteden we aandacht aan techniek, houding, aanslag en interpretatie. De lessen zijn inclusief materiaal.

 

Lestijden en tarieven (2023-2024)

1. Pianoles aan huis in Amsterdam Spaarndammerbuurt en Houthavens

Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 15.00 uur en 18.00 uur

Kosten: Kinderen tot 18 jaar: 105 euro per maand (30 minuten per week ) Volwassenen: 160 euro per maand  (45 minuten per week)

 

Pianoles aan huis Amsterdam Centrum, West en Zuid

Lesdag in overleg.

Kosten: 240 euro per maand (45 minuten per week)

Kortingen: bij 2 of meer kinderen in 1 familie op les: 1 uur per week: 275 euro (2 kinderen) 1,5 uur per week (3 of 4 kinderen) 300 euro per maand.

Pianoles aan huis voor volwassenen in Amsterdam

Lesdag in overleg.

Een of meer blokken van 5 lessen met de nadruk op uit het hoofd leren, improviseren, interpreteren en arrangeren

Akkoorden en analyse. Klassiek, pop, jazz, jezelf begeleiden als zanger/es en Argentijnse tango. Materiaal wordt op maat gemaakt.

Kosten: per 5 lessen à 1 uur, inclusief materiaal: 300 euro, incl. BTW

Lessen zijn wekelijks of twee-wekelijks

 

2. Workshop voor volwassenen aan huis in Amsterdam

Workshop “Muziek een taal” 1-daagse workshop

Tijd 9.30 – 14.30 uur. Lesdag in overleg.

Een dag waar we bij het begin beginnen, zowel voor beginners als voor gevorderden; zonder notenschrift leren spelen, improviseren, uit het hoofd leren, jezelf leren begeleiden, akkoorden en uiteindelijk ook notenschrift. Ongeacht je niveau leer je vanaf het begin alles uit je hoofd. Je hebt na afloop materiaal voor 3 maanden. Met bijvoorbeeld simpele akkoorden (3 toetsen) voor je linkerhand, en hierbij op de witte toetsen de vrijheid om te improviseren. Met fijne jazznummers, popnummers, wereldmuziek en klassiek. Iedere deelnemer geeft indien mogelijk van te voren zijn favoriete nummer op, en dit wordt aan jouw niveau aangepast.

Kosten: 175 euro incl. BTW

Incidentele lessen (45 euro voor 45 minuten) daarna als extra ondersteuning zijn mogelijk.

 

3. Zomerworkshop voor volwassenen Een zomercursus van 4 dagdelen van 3 uur. We werken aan het genieten van het uitvoeren van muziek, spelen voor publiek (groot of klein) en het presenteren van een programma met anekdotes. Lesdagen in overleg. Kosten: 300 euro.

 

4. Voorbereiding op toelating Conservatorium Een intensieve cursus voor instrumentalisten en zangers/zangeressen van 10 weken ter voorbereiding op het Conservatorium. Lesdag in overleg. kosten 250 euro voor 10 lessen van 45 minuten.

 

5. Zangbegeleiding Als zanger of zangeres is het heel interessant en nuttig om te weten wat de pianobegeleiding doet. Zo zijn bijvoorbeeld toonsoort, akkoorden, vorm en richting van de melodie belangrijke elementen om een muziekstuk mooi uit te voeren. Daarnaast leer je jezelf begeleiden bij klassieke muziek, pop, jazz, en natuurlijk eigen geschreven nummers. Lesdag in overleg. Kosten: 350 euro voor 10 lessen van 45 minuten.